Artikel 26 augustus 2022

Ai helpt ic-arts bij besluit over ontslag patiënt

UMC Amsterdam zet ‘ontslagsoftware’ Pacmed Critical in

Artsen op de intensive care van Amsterdam UMC beslissen met behulp van artificiële intelligentie (ai) wanneer een patiënt is over te plaatsen naar de verpleegafdeling. Dat gebeurt op basis van een vergelijking met de toestand van de patiënt en gepseudonimiseerde data van eerdere ic-patiënten. Volgens het ziekenhuis gaat het om een wereldprimeur.

De software is door de Amsterdamse softwareontwikkelaar Pacmed in samenwerking met artsen van het ziekenhuis ontwikkeld. Het gaat om de intensivisten Paul Elbers en collega Patrick Thoral. Zij maakten samen de software die Pacmed Critical heet.

Ai vergelijkt situatie van patiënten op de ic met informatie van duizenden patiënten die eerder op een ic zijn behandeld. Op elk gewenst moment voorspelt de software hoe groot de kans is dat een patiënt na verplaatsing naar een verpleegafdeling binnen een week opnieuw naar de ic moet.

De ontslagsoftware laat niet alleen een voorspelling zien, maar ook hoe die voorspelling verandert met de tijd. Daarnaast toont het een lijst van factoren waarop de voorspelling is gebaseerd.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant