Artikel 5 juli 2022

ACM bindt strijd aan met zorgsoftware-monopolies

De concurrentieregels voor zorg-ict-markten worden aangescherpt. Op dit gebied komt meer duidelijkheid. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil geen blokkades meer voor gegevensuitwisseling. Misbruik van leveranciersklem wordt eveneens aangepakt.

Dit blijkt uit de concept-leidraad ‘Goedwerkende markten voor zorg-ICT’. Na een uitgebreide consultatie maakt de ACM komend najaar de leidraad definitief.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, constateert dat de gegevensuitwisseling in de zorg achterblijft. Volgens hem is er vaak maar een beperkt aantal ict-leveranciers actief. ‘We zien ook dat overstappen voor zorginstellingen moeilijk en duur is. Maar ict-leveranciers mogen markten niet afsluiten. Dat beperkt efficiënte gegevensuitwisseling en leidt tot hogere prijzen, minder kwaliteit van zorg en minder innovatie.’

Zorgaanbieders zijn vaak sterk afhankelijk van hun ict-leverancier, wat overstappen lastig maakt, bijvoorbeeld omdat er veel is geïnvesteerd in het systeem en het gekoppeld is met andere systemen. Of omdat het overzetten van de gegevens een probleem is. Deze afhankelijkheid kan leiden tot een vendor lock-in. Als de leverancier daarvan misbruik maakt, is dat in strijd met de Mededingingswet.

In de leidraad komen beschrijvingen te staan welke gedragingen verboden zijn. Machtsmisbruik kan bestaan uit het moeilijk maken van het koppelen van systemen van verschillende leveranciers, het opleggen van onredelijke (contract)voorwaarden, of het vragen van niet-transparante of excessieve prijzen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant